Friday 6 April 2012

Ремонт на покриви с битуминизирани плочи

Профилираните изделия най-често се изработват вълнообразни. В търговията са познати под имената ондулин или велбит. Те се изработват по специална технология. Твърди са, но могат да се огъват. Предназначени са за покриви с минимален наклон от 8-10%.

Много често фирмите за ремонт на покриви използват битуминизирани профилирани плочи. Те се състоят от носеща основа. Органичните и минерални влакна са импрегнирани с битум. Пресоват се при високо налягане и температура. За по-голяма сигурност се покриват със защитен пласт от термоактивна смола. Притежават редица предимства, което ги прави предпочита материал за изграждане на нови и ремонтиране на стари покриви. Предимствата им са:

- Притежават голяма дълговечност - над 40 години.
- Имат сравнително малко тегло - 3-4 кг / кв.м.
- Голямо предимство е, че могат да се обработват лесно.
- Режат се с трион и се коват значително лесно с чук и пирони.
- Считат се, че са екологично чисти, тъй като не съдържат азбест.

Битуминизираните плочи са със следните размери - дължина 200 см., ширина 85-95 см. и дебелина 3-5 мм. При ремонт на покриви имат много малка нужда от фасонни елементи. Такива са необходими при билото и при челната връзка със стената. Други видове особености се покриват с други видове материали като ламарина и пластмаса.

Полагането на този тип плочи е специфично и се извършва върху непрекъсната основа. Такива са дъсчени обшивки или носещи летви. Поставят се на разстояния от 45 - 61 см. При ремонтиране на покриви се полагат специални пирони с пластмасова глава или обикновенни пирони с метална шайба. При ремонтиране на покриви е важно закрепването да става в долния край, както и в горния на всяка вълна. При междинното подпиране това става през една вълна. Трябва да бъде разместено или шахматно.

Гъвкавостта на материала позволява при ремонтиране на покриви да се покриват заоблени повърхности. Минималният радиус на огъване е 5 метра. Битуминизиращите плочи се поставят разместено. Застъпването е по наклона на не повече от 5-10 см., в страни е една или две вълни. Под стряхата може да има конзоли на не повече от 7 см.

No comments:

Post a Comment