Friday 7 June 2013

Защо да изберем лаптоп пред компютър


С масовото навлизане на технологиите в работата и бита ни, много от нас са били изправени пред една сериозна дилема, а именно – дали да изберем лаптоп или компютър. До голяма степен този избор предопределя бъдещия ни стил на работа и живот, но е погрешно мнението, че той е труден. Нека разгледаме по-подробно с какво лаптопът превъзхожда компютъра.

Несъмнено, едно от основните предимства на лаптопа пред компютъра е възможността да го вземем навсякъде с нас. Независимо дали искаме да се настаним удобно в кресло или да се излегнем, да сменим обстановката или да поработим на чист въздух, или пък имаме нужда от него в училище, университета или на работа, достатъчно е да изключим адаптера от контакта и можем да преместим лаптопа където искаме. По разбираеми причини това е изключително трудно при настолните компютри – всяко тяхно преместване е свързано с изключване и включване на кабели, нужда от контакти и преместване на различните му части, които често са и доста тежки. Възможността за местене е особено полезна и приятна, когато сме на дълъг път – тогава можем да използваме лаптопа в самолета, във влака или автобуса, а дори и на спирката, гарата или летището докато чакаме да се качим.

Но възможността за преместване далеч не е единствената причина да изберем лаптоп пред компютър. Важен аргумент в полза на въпроса лаптопите е тяхната цена. Наистина, има и евтини, и скъпи лаптопи, но каквато и сума да заплатим, ще получим продукт с по-добри компоненти от тези на настолен компютър. Ако лаптопът ви трябва само за работа и на него няма да се използва тежък софтуер (игри, изискващи много ресурси програми), то вие можете да си намерите подходящ лаптоп на изключително ниски цени, които няма да се отразят пагубно на бюджета ви. Разбира се, има и геймърски и професионални лаптопи с цени от порядъка на 2-5 хиляди долара, които отново са по-добри от геймърските компютри, които ще си купите за еквивалентна цена.

Не са верни разпространените митове, че ако някоя част на лаптопа се развали, ремонтът ще струва много скъпо или че батерията на лаптопите се разваля бързо. Колкото до първото твърдение, лаптопът е изцяло разглобяем продукт и всяка част е сама за себе си. Често частите за лаптопи са по-евтини и се откриват по-лесно отколкото тези за компютри. Нещо повече, вашият лаптоп ще се нуждае по-рядко от профилактика и ремонт, понеже в корпуса му навлиза по-малко прах. Лаптопът няма толкова отвори, които да го правят податлив на замърсяване и задръстване от частиците, носещи се във въздуха. Колкото до батерията, съвсем грешно е твърдението, че батерията му се разваля бързо. В зависимост от употребата и профилактиката, на която е подложена батерията, тя може да продължи работата си години, без да има какъвто и да е проблем. Но дори и някой ден да се развали, цените на новите батерии не са скъпи, а самите батерии са достатъчно разпространени.

Има и други предимства на лаптопите, които да ни убедят защо да купим лаптоп вместо компютър. Едно от тях е, че всичко, от което се нуждаете, е на едно място и няма нужда да прикачвате допълнителни периферни устройства. Микрофонът, колоните и камерата са вградени и позиционирани така, че всичко да е максимално лесно и качествено. Специално камерата е локализирана на горната рамка на дисплея, което при компютрите се постига с помощта на различни щипки или залепващи механизми и често води до счупване или повреждане на камерата. Също така, няма нужда да включваме периферни клавиатура или мишка, защото лаптопът вече си ги има. И все пак, въпреки че лаптопа си има всички нужни компоненти, ние можем да заместим всеки един от тях бързо и лесно, включвайки го в някой от портовете. За разлика от тези на компютъра, портовете на лаптопа са лесно достижими и не изискват навеждане, разместване на тежки мебели и предмети и други усилия, за да бъдат достигнати – всичко е на една ръка разстояние. Освен това, повечето лаптопи имат четци на карти, което е изключително улеснение за всеки, който има устройство с карта-памет (мобилен телефон, фотоапарат, MP3 Player и други). Всичко това, освен комфорт и компактност, означава и липса на кабели – единствения, който ще е наоколо, е този на зарядното на лаптопа.

Освен всичко друго, лаптопът ще ви помогне да намалите средствата за тока. Всички компоненти на лаптопите са разработени така, че да са енерго-ефективни. Освен това, ясно е за всеки, че едно устройство, включено в контакта, използва много по-малко ток, отколкото няколкото, които образуват един компютър – самия компютър с компонентите, монитора, тонколоните, камерата. Това означава, че при закупуването на лаптоп, вие не само спестявате пари на момента (парите, които бихте дали за компютър със същите параметри), но и правите инвестиция, която ще се отплаща с години в бъдеще.


Всички тези предимства на лаптопа пред компютъра го правят не само неоспоримо добра покупка, но и задължителна вещ за всеки. Купувайки лаптоп, вие знаете, че можете да имате компютър под ръка по всяко време на деня, където и да отидете, без да ви се налага да прехвърляте информацията си, което е бавен и дълъг процес. Лаптопът, със своята мобилност, компактност и енерго-ефективност ще бъде полезна вещ за всеки член от семейството и ще ви помогне да спестите не само пари, но също и време, място и усилия.  

1 comment:

  1. Wooow dude, Amazing post! I was happy to read it and will recommend it! Greetings!

    SEO optmizatsiya na saytove

    ReplyDelete