Saturday 8 June 2013

Коя марка да изберем – Acer, Asus или Lenovo?

Често голямото разнообразие ни поставя в трудно положение – чудим се кое да изберем и се притесняваме да не направим грешка. Това е особено вярно в случаите, когато купуваме по-скъпи продукти – като лаптопите. Голямото разнообразие на марки лаптопи в България води до объркване и колебание между потребителите, които трябва да сравняват характеристики, форма и дизайн, размери и т.н., което е дълго и фрустриращо занимание. Нека се опитаме да направим сравнение между три от най-популярните марки лаптопи в България – Asus, Lenovo и Acer.

Относно произхода на трите марки, лаптопите Lenovo се произвеждат от китайската компания Lenovo Group, създадена още през 1984 година под името Legend Group. Това е най-големият производител на лаптопи в Китай и е на 8-мо място в света. От друга страна, Asus са многонационална компания, произвеждаща компютри и компютърни компоненти, основана в столицата на Тайван през 1990 година. Тя се нарежда на 5-то място в света като най-големия производител на персонални компютри по брой продажби (след Acer, HP, Dell и Lenovo). Интересното за Asus e, че основателите на компанията преди това са били служители на Acer на длъжност компютърни инженери. Самата компания Acer е най-старата от трите и е създадена в Тайпе, тайванската столица през 1976 г. Като класация, тя се нарежда на второ място в света по продажба на компютри и отстъпва само на HP, но ръководството на Acer се е заело с амбициозното начинание да изведе компанията на първо място. И наистина, в последните години се забелязва, че докато Acer са пионери в новите технологии и произвеждат висококачествени лаптопи на ниски цени, HP поддържат високите си цени и често пускат нискокачествени продукти.
Acer със Windows 8
Лаптоп acer

Една от най-важните характеристики на лаптопа е неговия външен вид. Тук трябва да се признае, че и трите компании имат своите добри идеи. Lenovo залагат на стилния бизнес вид на своите продукти. Техните лаптопи са по-тежки от на другите две фирми, но видът им е класически и елегантен. Компанията Asus държи много на опазване на околната среда и екологичността на лаптопите си, като се старае да не жертва добрия външен вид, подходящите размери и форма. Acer, от друга страна, залага почти изцяло на високотехнологичния вид. Разбира се, компанията има най-разнообразни модели, различни на вид, цвят, размери и тегло, но доста често ще срещнете лаптоп Acer, който сякаш е донесен от филма „Матрицата“. Едно от най-важните качества на Acer е тяхната дебелина – компанията има серия от ултра-тънки модели, които са леки, удобни и лесни за пренасяне
.
Следващият критерии за сравнение е цената. Лаптопите Lenovo са сравнително евтини в сравнение с продуктите на Apple и Dell, но държат сравнително висока цена за характеристиките на продуктите си. Тези лаптопи рядко се срещат на промоция и, разбира се, цената расте правопропорционално на характеристиките. Следователно, за модерен и силен лаптоп Lenovo човек може да плати цяло състояние. В това отношение лаптопите Asus са по-умерени и успяват да балансират цената, което ги прави конкурентна марка на пазара. Най-ниски цени обаче предлагат лаптопите Acer. Тук трябва да отбележим, че те не жертват производителността и качеството на лаптопите, а по-скоро предлаганите конкурентни цени са част от фирмената политика на компанията, която, както казахме, се стреми към трона на производител номер едно в сферата на компютрите. Всичко това означава, че съотношението цена-параметри на лаптопите Acer е най-изгодно и за определена сума можем да си купим много по-бърз и силен лаптоп Acer, отколкото продукт на еквивалентна цена на Lenovo или Asus.

За да добием още по-добра представа за трите марки, е добре да ги сравним и по тяхната производителност. Компанията Lenovo се старае да следва определени традиции в производството и използва подобни технологии във всичките си продукти, като според тях това е признак на постоянство и печели доверието на клиентите. Може би е така, до известна степен, но постоянството също така ограничава възможностите и пречи на компанията да възприема нови технологии и насоки. Asus, от друга страна, използват различни процесори и памети в зависимост от серията на лаптопите, но почти никога, или много рядко, са иноватори и рискуват с нови технологии. Acer, от друга страна, се стараят да съчетаят и постоянство, и традиции, и иновативност. Техните лаптопи често са първите в света, които използват нова технология, и това редовно се отплаща на компанията с нови постижения и фенове. Колкото до традиция, за мениджърите и ръководителите на компанията тя се изразява в това лаптопите винаги да са на ниво по отношение на качество и производителност.


От направените сравнения можем да изведем заключението, че и трите компании имат добри и конкурентни продукти, но ако искаме да получим максимум производителност, качество и добър дизайн на най-ниските цени, е добре да се насочим към продуктите на Acer. Компанията успешно провежда политиката си на популяризиране не само с качествените си продукти, но и с отзивчивостта и ефикасността на своите служители и поддръжка, които винаги са готови да помогнат с информация и съдействие.  

No comments:

Post a Comment