Monday 10 June 2013

Кое да изберем - лаптоп или таблет?

Със всяка изминала година в сферата на новите технологии се появяват нови и нови продукти, които предлагат различни възможности. Често тези продукти се различават до голяма степен едни от други и са подходящи и полезни в различни условия и за различни цели. Разбира се, най-добре е, ако човек може да има и да опита всеки от тях, особено като се има предвид, че новите технологии са изключително привлекателни въпреки високите си цени. Когато обаче не е възможно да се закупят всички възможни устройства, сме поставени в ситуация, в която трябва да направим труден избор. Такъв е изборът между лаптоп и таблет.
Повече от ясно е, че и двата продукта са изключително полезни и могат да се използват за много неща. Всеки от тях обаче има някои предимства пред другия, особено в различни среди и начинания. Така например основната разлика между лаптопите и таблетите е тяхната производителност. Вярно е, че в момента таблетите са смятани за върха във високите технологии и компании като Acer създават все по-бързи и многофункционални таблети, но същото се отнася и за лаптопите, чиито скорост и характеристики се удвояват на всеки 18 месеца.
Таблетите наистина имат изключително много функции, но понякога не са достатъчно добри за фина работа (обработване на изображения, звук, създаване на презентации и други) без включването на допълнителни периферни устройства, като например мишка. От друга страна, те могат да бъдат използвани като платна за рисуване, които директно превръщат рисунката, чертежа или картината ви в дигитален файл. Отново пример за таблети с подобни функции е продукт на Acer – Acer Iconia.
За разлика от тях, лаптопите предлагат по-висока производителност благодарение на по-бързи процесори, повече памет и специализирани видеокарти. Те могат да се използват за играене на тежки игри и подкарване на тежък софтуер. Разбира се, лаптопите са по-удобни и за гледане на филми, понеже имат по-големи екрани и по-висока разделителна способност, но пък не са толкова компактни, колкото таблетите, които дават много повече свобода за удобно настаняване и могат да бъдат ориентирани според вашата позиция. Те са по-удобни и при четенето на електронни книги.
Освен че са по-леки, по-компактни и лесни за пренасяне, таблетите са и по-щадящи спрямо джоба ви. Забелязва се тенденцията, че цената на най-евтиният лаптоп на пазара обикновено е четири пъти по-голяма от тази на най-евтиният таблет. Друга тенденция, свързана с цената на таблетите, която е изгодна за потребителите, е че след появата на всеки нов и по-модерен таблет, цената на по-старите модели значително пада, докато при лаптопите продуктите запазват относително постоянна цена, която се определя по-скоро от характеристиките им, отколкото от модата.
 Издръжливостта на батерията също трябва да се вземе под внимание при избора между лаптоп и таблет. С появата на модерни ултрабук-лаптопи, издръжливостта на батерията значително се увеличи, но те все още са на прекалено високи цени и не са достъпни за средностатистическия потребител. Таблетите, от друга страна, имат сравнително добър живот на батерията, което се дължи на по-малките ресурси, които се захранват. Така че при еднакво натоварване е много вероятно батерията на таблета да издържи около два пъти повече отколкото тази на лаптопа.
Таблетите са устройства със сензорен дисплей, което може да се окаже проблем за някои потребители, които не са свикнали да използват такъв тип технология. Това обаче е лесно решима ситуация, защото има външни клавиатури за всички размери таблети, които се включват към micro-USB порта на устройството. С допълнителни мишка и клавиатура таблетът заприличва на малък лаптоп. Не забравяйте обаче, че колкото по-малка е клавиатурата, копчетата и са толкова по-гъсто разположени, което затруднява писането и съответно използването на устройството. Ако имате нужда от устройство за работа, която включва много писане, по-добрият избор определено е лаптопа, чиито удобна клавиатура и пад ще са изключително улеснение.
Един от основните проблеми на таблетите е, че резервните части, ако има такива, са редки, а ремонтът е скъп. В това отношение лаптопът има предимство, защото всяка негова част, включително и дисплея, може да се замени на сравнително поносими цени. Ако обаче таблетът ви се развали и не е в гаранция, вероятно по-мъдро ще е да го замените с ново устройство. Същото се отнася и за батериите – батерия за лаптоп може да се намери лесно и на ниски цени, но ако батерията на таблета се развали, то целия таблет е за смяна.
Сигурно предимство на таблетите пред лаптопите, особено тези, които работят с операционна система Android (пример – Acer, които вече споменахме) е огромното разнообразие от приложения за всички сфери от живота. Приложения за музика, филми, изображения, електронни книги, интернет и социални мрежи, образователни програми и речници са само част от програмното богатство, което предлага Android. Всички приложения са оптимизирани за таблети, следователно работата с тях е по-лесна и удобна.
От сравненията, които направихме между таблет и лаптоп, става ясно, че изборът е по-скоро въпрос на личен избор, отколкото на предимства и недостатъци. Общо погледнато, лаптопите са по-подходящи за работа, бизнес и използване на тежък софтуер, докато таблетите са по-удобни когато става въпрос за забавление, отдих, сърфиране в интернет и използване по време на пътувания. Изборът между двете обаче зависи изцяло от вас.

1 comment:

  1. Здравейте, страхотен материал! Продължавайте да споделяте вдъхновяващи публикации, а аз всеки ден ще Ви посещавам и чета! Поздрави


    Блог за вдъхновяващи неща



    SEO копирайтинг

    ReplyDelete